Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz
święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik
diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw
tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu
zdrowiu.
Nazwa ,,groch włoski” jest
nieco myląca – lekko pomarańczowe ziarna tej rośliny swoim kształtem nie
przypominają ziaren grochu, smak także jest nieco inny od ,,klasycznych” roślin
strączkowych; można określić go jako nieco słodkawy i delikatny z orzechową
nutą. To dlatego cieciorka świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań na
ciepło i zimno, a także jako podstawa sałatek czy przekąsek. Jest także
składnikiem tak popularnej nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także na Starym
Kontynencie pasty humus czy kotlecików zwanych falafel.
Jednak poza bezdyskusyjnymi
zaletami smakowymi, cieciorka posiada także niebagatelny wpływ na zdrowie i
kondycję człowieka, ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych składników
odżywczych, mikroelementów oraz witamin, takich jak m.in. żelazo, magnez,
witaminy z grupy B, cynk, potas czy fosfor. Dodatkowo jest źródłem błonnika
pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym
oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dobroczynne właściwości posiadają zarówno ziarna, jak i liście cieciorki, z
których przygotowuje się napary.Ugotowane ziarna cieciorki, jako, że posiadają
bardzo dużą zawartość białka i węglowodanów, polecane są przez niektórych
lekarzy jako naturalny środek, zwiększający płodność. Dodatkowo roślinie tej
przypisuje się właściwości pobudzające, które czynią z niej klasyczny
afrodyzjak!
Ciecierzyca jest bogata w
błonnik pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika chroni przed nowotworami jelita
grubego, wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, co jest
szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Dodatkowo zawarty w cieciorce kwas
linolowy i oleinowy wspomagają funkcjonowanie żołądka, trzustki i śledziony, a
liczne makro-i mikroelementy korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i
paznokci oraz podnoszą odporność organizmu.
Podobnie
jak większość warzyw strączkowych, także i cieciorkę należy moczyć przed
przygotowaniem około 10 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotuje się ją
przez jedną do dwóch godzin, od czasu do czasu sprawdzając twardość ziaren. Do
gotowania można użyć także szybkowaru, wtedy cieciorka będzie gotowa w ok 30
minut i dodatkowo zachowa większą ilość witamin. Smakuje doskonale z
tradycyjnymi przyprawami jak pietruszka czy tymianek, ale równie dobrze
komponuje się z nieco bardziej egzotycznymi dodatkami jak curry, kurkuma,
cynamon czy gałka muszkatołowa. Na tych, którzy nie mają czasu lub możliwości,
aby samodzielnie przygotować cieciorkę, w sklepach czekają gotowe dania, np.
cieciorka w sosie pomidorowym, humus lub falafel. Można z nich korzystać pod
warunkiem wcześniejszego przeczytania etykiety i upewnienia się, że w potrawie
nie ma sztucznych dodatków, zbędnych cukrów i barwników.
Nieważne
w jakim towarzystwie, cieciorka nada niepowtarzalnego charakteru każdej
potrawie, czyniąc z niej nie tylko smaczne, ale też oryginalne danie. Co
najważniejsze - regularne spożywanie cieciorki ma zbawienny wpływ na nasz
organizm, chroniąc go przed wieloma chorobami. Jedzmy więc cieciorkę na
zdrowie!