Coraz
częściej sięgamy po dania gotowe. Kiedyś korzystaliśmy z nich głównie podczas
wakacji. Teraz pomimo tego, że nie cieszą się dobrą sławą i tak bardzo często
stanowią codzienny, jedyny ciepły posiłek wielu osób. Wokół dań gotowych
narosło wiele mitów – nie ma co ukrywać – nigdy nie zastąpią domowej i świeżej
kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo
dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, to i tak będziemy po te produkty
sięgać. Robimy to zazwyczaj z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu lub z
wielkiego głodu, który chcemy natychmiast zaspokoić. Z tego właśnie powodu
producenci dań gotowych prześcigają się w propozycjach – do wyboru mamy dania
suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co zawierają? Co tak
naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla
zdrowia?
Dania gotowe,
podobnie jak wszystkie przetworzone produkty muszą spełniać określone standardy
ustalone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ustanawia procedury
w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe dopuszczone
do obrotu na rynku są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie zmienia to jednak faktu,
że niektóre z nich pod względem składników odżywczych nie ustępują
przygotowanym samodzielnie, inne natomiast poza substancjami dodanymi w postaci konserwantów, wzmacniaczy smaku itp.
nie dostarczają organizmowi prawie niczego.
Gotowe dania z torebki
To zazwyczaj zupy instant, zupki chińskie
czyli potrawy do zalania gorącą
wodą. Niektóre z dań z torebki
wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować – ich wartość odżywcza
nie zależy tylko od sposobu produkcji. Ten rodzaj dań gotowych najczęściej
naszpikowany jest chemią - zawierają
wiele barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów,
ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Zawierają też zazwyczaj bardzo dużo soli, a jej
nadmiar ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupa
zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty
białek), aromaty i barwniki spożywcze, emulgatory, substancje
zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy to w zasadzie nie ma w niej żadnych witamin
ani minerałów. Wybierając danie instant warto sprawdzić, czy w składzie potrawy
znajdują się suszone warzywa, mięso lub owoce. Takie dania zwykle dostarczają
trochę składników odżywczych np. minerałów, niewiele jest w nich natomiast witamin, zwłaszcza witaminy
C – jej straty w procesie suszenia
dochodzą nawet do 80–100 proc.
Dania gotowe ze słoików i puszek
Dużą grupę stanowią potrawy
pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na pierwszy rzut
oka wydają się być zdrowsze od dań instant. Tutaj podobnie jak w poprzednim
przypadku trzeba dokładnie przeczytać skład na etykiecie produktu. Dania gotowe
w słoikach równie często mogą być naszpikowane konserwantami, których zadaniem
jest ochrona przed zepsuciem i polepszaczami smaku, które mają przypominać smak
domowych potraw. Jeśli danie ma długi termin przydatności do spożycia świadczy
to o tym, że zostało poddane intensywnej obróbce technologicznej i termicznej,
która powoduje straty w składnikach odżywczych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach
najczęściej jest "masa mięsna". Jej
podstawą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie - miks odpadków mięsnych, tłuszczu oraz resztek
kostnych. Potrawy
mięsno-warzywne mogą dostarczyć naszemu organizmowi pewnej ilości białka,
węglowodanów i minerałów, ale zawierają też bardzo dużo niezdrowego tłuszczu i
soli.
Nie można jednak wszystkich dań gotowych w
słoikach wrzucać do jednego wora – na rynku są dostępne dania gotowe, które nie
zawierają środków
konserwujących i polepszaczy smaku. Jest to możliwe, dzięki zachowaniu
odpowiedniej technologii. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na danie bezmięsne
unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można uznać za zdrowy i
pełnowartościowy posiłek. Jeśli zatem nie mamy czasu na samodzielne
przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i
wzmacniaczy smaku, najlepiej z krótkim terminem przydatności do spożycia.
Najważniejsze to czytać etykiety. Dania
gotowe same w sobie nie są złe pod warunkiem, że nie zawierają substancji
dodatkowych, które mogą wpłynąć negatywnie na organizm, jak np. glutaminian
sodu, który potrafi wywołać uczulenie czy zbyt wysoka zawartość kwasów
tłuszczowych typu trans - dopuszczalna ich ilość to mniej niż 1 g na 100 g
produktu. Produkt nie powinien zawierać sztucznych
barwników, aromatów. Naprawdę nie jest trudno znaleźć na rynku dobre i
wartościowe dania gotowe - nasza firma promuje zdrowie, zdrowy styl życia i
żywienia, dlatego nasze produkty z zasady nie zawierają konserwantów i
sztucznych barwników. Szukając smacznych i wartościowych dań gotowych należy
pamiętać, że kluczem do właściwego wyboru nie jest kupowanie „na oko”, ale
wnikliwe zapoznanie się ze składem. Istotnie również jest dokładne sprawdzanie terminu przydatności
produktu do spożycia. Opakowanie powinno być szczelnie zamknięte. Wybrzuszone
wieczko może świadczyć o rozwoju bakterii – taki produkt nie nadaje się już do
jedzenia.
Mimo bardzo złej obiegowej opinii na temat dań gotowych mnóstwo
osób z różnych powodów, takich jak chociażby brak czasu, chęci czy zdolności
kulinarnych i tak po nie sięga, godząc się na ich bezwartościowy skład. Często
użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, że mają wybór - zdrowszą
alternatywę, równie smaczną, wygodną i szybką w przyrządzeniu, której wystarczy
poszukać na półce ze zdrową żywnością.
Reasumując – NIE WSZYSTKIE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe mogą być
naszym sprzymierzeńcem, warunkiem jest jednak czytanie etykiet i wybór tych
potraw, które nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić
chwilkę, aby odszukać w sklepie odpowiedni produkt, wczytać się w skład i bez
wyrzutów sumienia zafundować sobie błyskawiczny, gotowy a jednocześnie zdrowy i
wartościowy posiłek.