Przepis na aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z orzechami pekan serem pleśniowym i cebulką
Pierogi z
kapustą i grzybami zasmażane z cebulką, serem pleśniowym i orzechami pekan to wspaniały pomysł na oryginalne danie z wykorzystaniem
tradycyjnych, dobrze znanych pierogów. Jest to szybka w przygotowaniu i
naprawdę wyjątkowa potrawa, która wyśmienicie
smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Połączenie delikatnego ciasta, aromatycznych
grzybów leśnych, kwaskowej kiszonej kapusty oraz wyrazistego w smaku sera pleśniowego
i orzechów pekan, czynią z tej tradycyjnej staropolskiej potrawy wyjątkowe i
efektowne danie. Pierogi można przygotować ręcznie, lub dla znacznej
oszczędności czasu skorzystać z gotowych pierogów dostępnych w sklepie. Wybierając
jednak gotowy produkt warto zwrócić uwagę na jego skład. Zawartość farszu
powinna wynosić nie mniej niż 30%, najlepiej też, jeśli pierogi zostaną wykonane
ręcznie – wówczas mamy pewność, że będą takie jak domowe. W przepisie wykorzystano pierogi z kapustą i grzybami Jawo, są sprawdzone, godne
zaufania - mają prosty skład, są ręcznie robione, bogato wypełnione dobrze
przyprawionym farszem i nie zawierają konserwantów
oraz dodatków chemicznych.
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
·
1 opakowanie Pierogów z kapustą i grzybami Jawo
·
Łyżka masła
·
1 mała cebulka
·
Kilkanaście orzechów Pekan
·
150 g sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
Pierogi ugotuj zgodnie ze wskazówkami
na opakowaniu. Pokrój drobno cebulkę i
zeszklij na rozgrzanym na patelni maśle. Ugotowane pierogi odsącz z wody i smaż
z każdej strony na złoty kolor. Rozdrobnij ser pleśniowy, posiekaj orzechy pekan i dodaj do
pierogów. Podawaj, gdy pierogi będą mieć chrupiącą skórkę, a ser leciutko się
roztopi.
Wskazówka:
Gotowe
danie możesz posypać dodatkowo posiekanymi orzechami pekan
Smacznego!
jawo.pl