Wypieki
i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki
niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników
urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po
nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej
przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty
sposób i w dość krótkim czasie.
składniki
250 g Mąki Teff 3 PAULY
125 g mąki
gryczanej
125 g skrobi ziemniaczanej
lub kukurydzianej
15 g masła
10 g soli
5 g drożdży
450 ml letniej
wody
Przygotowanie:
1.Rozpuścić drożdże w letniej wodzie.
2.Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować
na gładką i jednolitą masę.
3.Umieścić ciasto w formie i odstawić
na ok. 1 godzinę.
4. Wstawić do piekarnika i piec w
temperaturze 200 ° C przez około 40
minut
5. Po wypieku natychmiast wyjąć chleb
z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
fot.freeimages.com