Sałatka
z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na
pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie
wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły
potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy. Niebanalne
połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie
sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom.
Jest idealną propozycją zarówno dla
miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania sałatki to 45 minut z
podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej
sałatki.
SKŁADNIKI:
Na sałatkę:
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
100 g pęczaku jęczmiennego
1 pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego tymianku
4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz tłuczony
Na sos:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
3 łyżki jogurtu naturalnego
Na sałatkę:
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
100 g pęczaku jęczmiennego
1 pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego tymianku
4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz tłuczony
Na sos:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
3 łyżki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski.
Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie
obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na
rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w
osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną
kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i
tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy
dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.
CZAS
PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA
PORCJI: 6 porcji
WSKAZÓWKA: Warzywa można kilka minut dłużej
podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.
Gotowe!
Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu