Kluski
leniwe, pierogi leniwe, leniwce… kto ich nie zna? Polane śmietanką lub
roztopionym masłem i posypane cukrem stanowią smakowite wspomnienie
dzieciństwa. Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i
masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków – począwszy od bitej
śmietany, owoców oraz sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy,
które uczynią z tego klasycznego dania prawdziwie oryginalny przysmak. Doskonałym
pomysłem na efektowną przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z sosem
piernikowo – bakaliowym. Kluski leniwe serwowane w ten sposób mogą być
wyśmienitym obiadem, deserem lub słodką kolacją. Poniżej wyjątkowo prosty przepis
na to szybkie i niezwykle smaczne danie z wykorzystaniem gotowych klusek
leniwych Jawo. Są ręcznie robione, mają prosty, domowy skład i nie zawierają
środków konserwujących ani dodatku cukru.
Porcja na
2-3 os.
Składniki:
opakowanie klusek leniwych z serem Jawo
sos piernikowo - bakaliowy:
8 pierników bez polewy (typu toruńskie)
200 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
8 śliwek kalifornijskich
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów blanszowanych lub słupków
Przygotowanie:
Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z
instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki,
pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów
słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W
rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym
ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły.
Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały
i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos
będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej
kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.
Smacznego!
jawo.pl