Przepis
na ciasto drożdżowe bez glutenu można wykorzystać na wiele sposobów. Z
wyrobionego ciasta śmiało można upiec duży placek, jak również podzielić ciasto
na mniejsze części i zapiec z nich drożdżowe bułeczki. Ciasto jest pachnące,
świetnie wyrasta a jego słodycz i drożdżowy aromat skusi z pewnością wszystkich
amatorów słodyczy i wspaniałych wypieków. Dio ciasta można dodać owoce,
rodzinki lub inne ulubione dodatki dobrane wg własnych upodobań.
Składniki
Na ciasto:
200 g 3 PAULY Mieszanka
jasnych mąk
50 g 3 PAULY mąki
teff
60 g cukru
szczypta Soli
5 g suchych drożdży
1 opakowanie cukru
wanilinowego
Aromat cytrynowy
40 g masła
150 ml mleka
1 jajo
Do podsypywania przy zagniataniu:
50 g 3 PAULY Lekka
mieszanka mąki
½ łyżeczki proszku
do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj w dużej misce mąki,
przyprawy i aromaty oraz suszone drożdże.
- Roztop i dolej masło i
mleko. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj jajko ewentualne
bakalie i znowu delikatnie wymieszaj
- Przykryj miskę i pozostaw ciasto
na 45 minut.
- Następnie ciasto wyłóż na blat i
ostrożnie zagniataj rękoma podsypując mąką wymieszaną z proszkiem do
pieczenia.
- Ciasto delikatnie rozwałkuj lub
rozciągnij bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na blasze (lub
podziel i uformuj bułeczki)
- Rozgrzej piekarnik do 175 ° C umieść
blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i piecz ok 30 minut.