Polenta
z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na
gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako
ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób. Połączenie delikatnej
polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie,
które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije
podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej
kuchni.
SKŁADNIKI
Na polentę:
1 szklanka kaszki kukurydzianej
Na polentę:
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3 szklanki wody
20 g masła
sól
Na nadzienie:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
1 mały brokuł
prażone ziarna słonecznika
czarnuszka
kiełki lucerny lub rzodkiewki
20 g masła
sól
Na nadzienie:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
1 mały brokuł
prażone ziarna słonecznika
czarnuszka
kiełki lucerny lub rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE:
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4 porcje
Wskazówka: Placuszki formujemy
z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz
sztywniejsza.
Porada: Do przygotowania
dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well
Gotowe! Wszystkiego
Smacznego! Well-well.eu
-----------------------produkt
wykorzystany w przepisie--------------------------------
*Pasta z pestkami dyni z brokułami
Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym
aromacie. Ziarna dyni, które są jednym z głównych składników pasty to
wspaniałe źródło wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy. Zawierają między innymi cynk, magnez i potas, są źródłem witaminy E, witamin z grupy B, witaminy A, K,
C oraz cennej witaminy D, a także kwasów tłuszczowych. Pasta z brokułami Well
Well jest źródłem białka a także błonnika istotnego dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego
organizmu. Pyszne połączenie składników w postaci wartościowych ziaren dyni
oraz aromatycznego brokułu sprawi, że nowa propozycja Well Well będzie smakową
atrakcją urozmaicająca codzienne menu dorosłych i dzieci. Ze względu na swój naturalny
skład i brak dodatków pochodzenia zwierzęcego pasta z powodzeniem może być
spożywana przez wegetarian i wegan. Pasta
z pestkami dyni z brokułami Well Well daje mnóstwo możliwości kulinarnych -
jest doskonałą propozycją na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako dip do
krojonych warzyw, paluszków oraz dodatek do innych mniej lub bardziej
wymyślnych potraw.
Marka:
WellWell, Pojemność: 125 g
Cena: ok. 4,99
zł, www.well-well.eu
*Well
Well to marka oferująca roślinne pasty na bazie ziaren słonecznika, dyni i
ciecierzycy. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z
najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się
niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy
smaku, barwników czy konserwantów.
Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i
różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego
odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty
naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na
nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.