Komosa ryżowa
nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i
białka, ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna! Warto więc wprowadzić ją do
swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli. Poniżej przepis na pyszne
placki z cukinii i komosy ryżowej z dodatkiem hummusu. Placuszki są bardzo
łatwe w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, lunch lub
pyszna przekąska na gorąco i na zimno. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy
lub na piknik w plenerze. Idealnie komponują się z ulubionym sosem np.
jogurtowym, ziołowym czy sosem z tahini. Smakują dorosłym i dzieciom, a ze
względu na swój skład śmiało mogą wzbogacić menu wegetarian.
Składniki dla 2 osób:
1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii)
½ szklanki komosy ryżowej
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
Na sos jogurtowo-hummusowy:
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni,
około 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placuszki
serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Gotowe!
Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus
klasyczny Well Well.