Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.
Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami
może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka
przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie
ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi
śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko
chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości
oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i
zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego
smakosza.
Składniki:
§ 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
§ garść suszonych śliwek
§ garść owoców suszonej żurawiny
§ 1 duża cebula czerwona lub biała
§ kilka włoskich orzechów
§ świeżo mielony pieprz
§ 2 małe ziarenka ziela angielskiego
§ 2 małe goździki
§ 1 istek laurowy
§ 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Przygotowanie
§ Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć
w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i
odstawić do przestudzenia.
§ Cebulę cieniutko pokroić
§ Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić
na ok 2 cm kawałki
§ Posiekać orzechy
§ Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
§ Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie
ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami
i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
§ Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy
były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24
godziny
Porada:
Śledzie w zalewie
octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w
wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
Gotowe!
Smacznego!
Więcej
zdrowych inspiracji na olvita.pl