Duszone warzywa z tofu i grzybami to
lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale
prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym
dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia
i apetytu. Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom
kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.
Składniki:
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula
½ puszki kukurydzy
6 mini kolb kukurydzy
6 różyczek brokułu
1 kostka tofu
20 g suszonych podgrzybków Devaldano
Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól
pieprz, sól
Sos sojowy
olej do smażenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby zalać szklanką
ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na
różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę
oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć
na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać
razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych
warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na
mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.
Szef kuchni Devaldano radzi:
Duszone warzywa z
tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak
serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.
Więcej grzybowych
inspiracji na devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano